wtorek, 23 września 2014

Kruchy placek ze śliwkami

Teraz właśnie są najpyszniejsze na świecie węgierki. Małe, niepozorne, mocno fioletowe, czasem pomarszczone i bardzo słodkie. Warto chociaż raz zrobić ciasto ze śliwkami w tym sezonie, żeby potem w smutnym listopadzie mieć co wspominać. U mnie w domu panował zwyczaj, że jak się chciało kogoś przeprosić to się piekło placek ze śliwkami. Więc zastanówcie się czy nie czas na jakieś przeprosiny - zawsze to dobry pretekst, żeby upiec pyszne ciasto.



Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko

Śliwki:
1,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
50 gr brązowego cukru
1 łyżeczka amaretto lub esencji waniliowej (co kto woli)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki ciasta wymieszać z posiekanym w kostkę zimnym masłem. Dodać jajko i wyrobić na gładkie ciasto. Ja używam do tego malaksera - świetnie sprawdza się w pierwszej fazie łączenia wszystkich składników. Potem tylko dwa, trzy ruchy ręką i ciasto zagniecione. 

Ciasto podzielić na dwie części - większa na spód, mniejsza na posypkę. Obie schłodzić w lodówce przed upieczeniem.

Śliwki wypestkować, zasypać cukrem, cynamonem i esencją waniliową lub amaretto. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w łyżce zimnej wody i dodać do śliwek.

Ciasto na spód zetrzeć na tarce i wyłożyć dużą blachę (polecam pieczenie na papierze do pieczenia). Podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki, na wierzch zetrzeć pozostałą porcję ciasta. Można dodać jeszcze płatków migdałowych - będzie dodatkowo pysznie chrupało. Piec do uzyskania złotego koloru - około 30 minut w 180 st.

Jak każde jesienne ciasto, najlepiej smakuje na ciepło.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...