piątek, 10 stycznia 2014

Zupa wiejska

Nowy Rok niestety nie przyniósł w prezencie dodatkowych godzin podczas doby. Ciągle mam ich za mało. Wszystko robię w niedoczasie i ciągle jestem wszędzie spóźniona. Stąd też braki w postach na blogu. Stąd też przepisy, których główną zaletą jest szybkość przygotowania.
Dzisiaj szybka zupa - ze względu na miejsce stworzenia nazwana wiejską. Bardzo dobry wynalazek na chłodniejsze dni. Sycąca, pożywna i niezwykle aromatyczna. Powstała na bazie kartoflani zapalanki, ale jednak bogatsza i bardziej treściwa.





Składniki:

2 litry bulionu (dla wyjątkowo zabieganych może być to bulion z kostki)
5 - 6 ziemniaków
1 - 2 marchewki
1 duża cebula
1 kiełbasa (w zależności od upodobań)
boczek wędzony
1 łyżka mąki
zielona pietruszka
majeranek
opcjonalnie suszony lubczyk, ziele angielskie i listki laurowe

Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oba warzywa podsmażyć na maśle. Dodać bulion, pokrojony boczek, pokrojoną kiełbasę i wszystkie przyprawy (za wyjątkiem zielonej pietruszki). Przykryć i gotować na małym ogniu około 20 - 30 minut. 

Posiekać cebulkę i podsmażyć na ciemno złoty kolor na dużej ilości masła. Dodać 1 łyżkę mąki i chwilę podsmażać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do ugotowanej zupy. 

Na koniec doprawić pieprzem i solą oraz przyozdobić pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...