sobota, 23 marca 2013

Szybka tarta na cieście francuskim

Nie wiem czemu tak rzadko korzystam z ciasta francuskiego. Dostępne jest właściwie w każdym sklepie - w formie chłodzonej lub mrożonej. Łatwe w przygotowaniu, upieczeniu i daje właściwie nieograniczone możliwości kompozycyjne. Świetnie smakuje na słodko - z jabłkiem, gruszką lub  brzoskwinią, ale na słono też jest pyszne. Jest też świetnym rozwiązaniem kiedy pojawią się niespodziewani goście. Ułożyć na cieście to co akurat znajduje się w lodówce, zapiec i elegancka kolacja gotowa. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną, żeby trochę poeksperymentować. Postanowiłam zrobić dwie tarty - zieloną i czerwoną.  Piątkowa kolacja okazała się idealnym momentem na próby z ciastem francuskim. Wniosek jest jeden - od dziś ciasto francuskie to obowiązkowy element mojej zamrażarki.


Tarta z papryką, szynką i tymiankiem

Składniki:

chłodzone ciasto francuskie
papryka czerwona
surowa szynka wędzona
cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
starty żółty ser
świeży tymianek, bazylia
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta




Tarta z pesto, czarnymi oliwkami i rukolą

Składniki:

chłodzone ciasto francuskie
czarne oliwki
surowa szynka wędzona
cebula
1 łyżka zielonego pesto
starty parmezan
liście rukoli
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta


Przygotowanie:

Z jednej porcji ciasta wychodzą dwie tarty - idealna porcja dla 2 średnio głodnych osób.
Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Boki ciasta założyć tak aby powstała ramka - posmarować je roztrzepanym jajkiem. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st na 10 minut. Na tak przygotowane ciasto nałożyć koncentrat pomidorowy lub pesto. Następnie układać pozostałe składniki. Na koniec posypać startym serem. Piec około 10 minut.
Po wyjęciu udekorować ziołami i rukolą. Podawać polane oliwą.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...