czwartek, 12 lipca 2012

Nadziewane bakłażany

Bakłażany smakują wakacjami spędzonym w Grecji - gorącą plażą i schłodzonym białym winem... Kuchnia grecka jest pełna potraw z tego cudownego warzywa o gładkiej, fioletowej skórce...Uwielbiam bakłażany... Wystarczy pokroić je w plasterki, nasolić, doprawić ulubionymi przyprawami i wrzucić na grilla i gotowe. Poniżej mój ulubiony pomysł na bakłażany...

Składniki:

2 średnie bakłażany
300 g mielonego mięsa (polecam drobiowe)
2 dojrzałe pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
2 łyżki tartego żółtego sera
oliwa z oliwek
sól, pieprz




Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na dwie połówki, usuwamy nasiona, solimy i odstawiamy na pół godziny. 
W tym czasie na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy mielone mięso, a następnie pokrojone pomidory. Dusimy przez ok. 15 minut. Na koniec dorzucamy posiekane liście świeżej bazylii. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy bakłażany, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 200 minut w temp. 200 stopni. 
Bakłażany podajemy z jogurtem naturalnym i koniecznie lampką białego wina! Smaczny letni posiłek gotowy!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...