wtorek, 31 lipca 2012

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Tym razem w menu obiadowym kotlety ziemniaczane, czyli drugie życie ziemniaka. Jest to przepis, w którym możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z wcześniejszego obiadu, przy tym jest to danie szybkie w przygotowaniu, bardzo tanie i przede wszystkim megasmaczne!

Składniki na kotlety:

1 kg ziemniaków
4 łyżki mąki
2 jajka
świeży koperek
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Składniki na sos:

5 dużych pieczarek
1 cebula
1 opakowanie śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz




Ziemniaki gotujemy do miękkości. Po wystygnięciu rozgniatamy je tłuczkiem, dodajemy 1 jajko, mąkę, pokrojony świeży koperek, sól i pieprz. Z powstałej masy formujemy kotlety, które następnie maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, przysmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone pieczarki. Na koniec smażenia dodajemy śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem. Kotlety wykładamy na talerz i podajemy polane sosem pieczarkowym.

1 komentarz:

  1. Mmmm... ziemniak :) Moje ulubione warzywo. I jeszcze w panierce, i smażony na tłuszczu...Klasyka :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...