wtorek, 17 lipca 2012

Cytrynowy sernik na zimno

Pomysł na przygotowanie sernika z serka waniliowego jest stary jak świat. Ponieważ wiadomo, że nie zmienia się ideału, dlatego postanowiłam go tylko trochę podrasować. Podrasowanie przebiegało w kempingowych warunkach moich tegorocznych wakacji. Dlatego też składniki są proste i łatwo dostępne - żeby nawet pod namiotem wyszło. Warunek - namiot musi mieć lodówkę :)



Składniki:

serek waniliowy (ok. 400 gr)
2 galaretki cytrynowe
1 opakowanie ciastek maślanych
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Jedną galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku - nie gotować!!! Dodać do niej serek, skórkę i sok z cytryny - wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej mikserem, ponieważ do masy dostanie się mnóstwo powietrza, dzięki temu będzie lżejszy i bardziej puszysty. Ciastka ułożyć na dnie foremki, zalać masą serową i wstawić na  pół godziny do lodówki. Drugą galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu - wylać na zastygniętą masę serową. I z powrotem do lodówki.

Równie ładnie prezentuje się w pucharkach :)

SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...